Elektrické grily sú perfektným riešením pre tých, ktorí nemajú záhradu, a napriek tomu si chcú pochutnať na grilovanom mäse a zelenine. Môžete na nich vypekať ako vonku na terase či balkóne, tak vnútri bytu. Aký je medzi jednotlivými elektrickými grilmi rozdiel? Pomôžeme vám zorientovať sa v ponuke a vybrať ten správny.
Elektrické grily sa predávajú buď s jedným typom, alebo s kombináciou niekoľkých typov grilovacích dosiek:
Hladké grilovacie plochy môžu byť zhotovené z niekoľkých materiálov, pričom každý typ má svoje výhody:
Príkon elektrických grilov sa pohybuje v rozmedzí 1200 – 2200 W bez ohľadu na typ grilu. Čím menší príkon pri grile zvolíte, tým pomalšie sa bude rozohrievať. Preto sa v tomto prípade neoplatí príliš myslieť na spotrebu, ale na výkon grilu, ktorý je tým väčší, čím vyšší príkon zvolíte.
Kvalitné grily mávajú funkciu regulácie teploty. Disponujú termostatom, ktorým môžete buď krokovo alebo plynule regulovať teplotu.
Dôležitým príslušenstvom elektrického grilu je odkvapkávacia nádoba, do ktorej sa počas grilovania zhromažďuje tuk a mastnota. Nesteká tak po špirále, čo predlžuje životnosť grilu, navyše je potom jednoduchšia aj údržba grilu.
S touto funkciou si ľahko nastavíte dobu grilovania. Hodí sa napríklad pri grilovaní mäsa, aby ste zjednotili dobu grilovania oboch strán.
Odporúčame vybrať gril s funkciou ochrany proti prehriatiu. Táto funkcia gril vypne, ak hrozí jeho prehriatie.
Možnosť vybratia roštu z grilu oceníte predovšetkým kvôli ľahkej údržbe, pretože rošt ľahko opláchnete pod vodou, niektoré možno umyť aj v umývačke.
Odkladacia plocha grilu slúži na odloženie hotových ugrilovaných pokrmov. Ľahko ich tak udržíte teplé.
Raclette grily sú obľúbené najmä u milovníkov zapekaných pokrmov. Vo výbave majú grilovacie panvičky, nepriľnavý povrch grilovacej dosky alebo grilovací kameň, prípadne kombinácia oboch. Výhodou je, že môžete zároveň grilovať na doske a zapekať na panvičkách pod doskou. Sú menšie, takže ich po grilovaní ľahko uskladníte.
Kontaktné grily sú vhodné na rýchle grilovanie z oboch strán aj na prípravu panini. Sú vybavené nastaviteľným termostatom, niektoré grily majú dve rôzne plochy na grilovanie. Ich výhodou je skladnosť a priaznivá obstarávacia cena.
Stolné grily sú obľúbené kvôli svojej veľkosti grilovacej plochy, na ktorej ľahko pripravíte väčšie pohostenie pre návštevu alebo na grilovaciu párty. Vďaka nastaviteľnému termostatu ustrážite teplotu grilovania, v prípade niektorých grilov môžete meniť grilovacie plochy na prípravu rôznych druhov pokrmov. V ponuke sú aj menšie stolové grily pre bežnú domácnosť.
Vonkajšie elektrické grily sú vhodné predovšetkým na balkón či terasu. Pri grilovaní z nich nevychádza dym z grilovacích uhlíkov či dreva, je ale potrebný prístup k elektrine. Sú vybavené poklopom, ktorý pomáha urýchliť prípravu jedla a zabraňuje ochladzovaniu grilu pri nepriazni počasia. Často sú vybavené policami na odkladanie grilovacieho náčinia, samozrejmosťou je tiež odkvapkávacia nádoba.
Vertikálne grily sú ideálne na prípravu celého grilovaného kurčaťa, kebabu alebo špízov. V priebehu grilovania sa grilovaný pokrm otáča a dochádza tak k rovnomernému prepečeniu zo všetkých strán. Navyše je táto príprava aj zdravšia, všetok tuk pri opekaní steká do odkvapkávacej nádoby. Disponujú termostatom na jednoduchú reguláciu teploty. Cez sklenené dvierka môžete po celú dobu sledovať proces grilovania.
Na rozdiel od plynového grilu, ktorý potrebuje propánbutánovú fľašu, a grilu na drevené uhlie, stačí elektrický gril zapojiť do elektrickej zásuvky a hneď je pripravený na prevádzku.
Nie. Testy, zhotovené najmä nemeckými vyhlásenými kuchármi, nepreukázali rozdiel v ugrilovanom jedle v elektrickom, plynovom grile alebo grile na drevené uhlie.
Elektrický gril obsahuje vykurovaciu špirálu ukrytú najčastejšie pod nepriľnavými teflónovými plochami, ktoré bývajú odnímateľné. Môžete ich teda umyť v dreze alebo v umývačke. Rovnako tak umyjete odkvapkávaciu nádobku.
Ovládanie a nastavovanie teploty je veľmi jednoduché. Všetko, čo potrebujete, je otočiť gombíkom, ktorý volí teplotu v niekoľkých úrovniach alebo priamo v stupňoch celzia.